De aller fleste katter kan stilles ut på utstilling, med eller uten stamtavle, rasekatt eller huskatt. 

Nedenfor vil vi gi en veiledning på hva som du må vite fra du bestemmer deg til å stille ut katten din, til hva som skjer på selve utstillingen.De fleste friske katter kan stilles ut. Rasekatter (med stamtavle) er delt i fire kategorier, og stilles ut etter disse kategoriene, alder eller oppnådd tittel, kjønn og farge. Huskatter stiller alle i klasse 14, men er delt opp i hunn- og hannkatter, korthår og langhår. Det er viktig at du som utstiller setter deg inn i FIFE/NRRs utstillingreglement, dette er du faktisk forpliktet til.

Hvem kan stille ut?

Alle som er medlem av en katteklubb kan stille ut. Katten må være registrert i et forbund. Grenlandspusen tilhører NRR/FIFe. Rasekatter har stamtavle med et registreringsnummer. Huskattene har huskattbevis.

Hvordan melder jeg på katten min til utstilling?

Invitasjon til de forskjellige utstillingene blir som regel sendt til utstillingssekretærene. Du kan få tilsendt invitasjon til de utstillingene du er interessert i ved henvendelse til din utstillingssekretær. De fleste norske utstillingsinnbydelsene vil du også finne i Aristokatt, magasin som utgis av NRR. Aristokatt kommer fire ganger i året til alle som er hovedmedlem i en NRR tilsluttet katteklubb. Nettsteder hvor du kan finne både oversikt over utstillinger i Norge og Sverige, og innbydelser f.eks.:

Du kan også gå inn på hjemmesiden til arrangør klubben av den utstillingen du er interessert i, da de som regel har invitasjonen liggende ute der.

Du finner også mer informasjon om utstilling på NRR sine sider.

*Påmeldingsskjema eller MinKatt

Du kan meldte på til utstilling ved å gå inn på NRR sin side som heter  MinKatt og melde deg på online. Dette forutsetter at du har en profil i MinKatt.

Det benyttes ikke lenger påmeldingsskjema for påmelding til utstilling i Norge.

I invitasjonen vil du finne en påmeldingsfrist eller en påmeldingsperiode. Husk å være tidlig ute med å melde på. Men da må du også være obs på klasse endring eller eventuelt at katten må til utlandet for å ta resterende cert. til tittelen den jobber med. Altså da er katten stengt for utstilling i Norge. Du finner mer informasjon om dette på sidene her.

Utstillingsavgift

Utstillingsavgiftens størrelse finner du alltid på invitasjonen og på påmeldingssiden. Avgiften betaler du direkte til arrangørklubben, og det er viktig at betalingen har samme navn som påmeldingen. Betalingen skal merkes med eiers navn, og om det er plass: kattens navn, samt eiers klubb. Noen klubber godtar at du betaler ved ankomst, men dersom det ikke står i invitasjonen, er det å anbefale at dette er avtalt på forhånd. Er utstillingen full, så kan du i teorien miste din påmelding om du ikke har betalt ved påmeldingsfrist.

Gjør det til en vane at du alltid betaler og melder på samtidig, da det som regel er betalingsdato som gjelder for hvem som kommer med eller ikke i de tilfellene der utstillingen er fullbooket.

Utstillerkort eller bekreftelse for påmelding

Utstillerkort er en bekreftelse på at du har kommet med på utstillingen. Det inneholder navn, kjønn, ems kode, og klasse på katten(e) du har meldt på. Det er viktig at du sjekker kortet nøye og påser at alt er riktig. Er det ikke det må du umiddelbart ringe arrangør og få rettet opp i feil. Melder du deg på via MinKatt så vil utstillerkort sendes ut til din registrerte epostaddresse, samtidig som klubben stenger for påmelding og godkjenner påmeldingen din.

Klasseendring

Dersom katten din er har endret klasse siden du meldte den på må du gi beskjed om dette til arrangøren snarest, slik at de får rettet opp dette i systemet. Dette gjøres ikke automatisk selv om MinKatt har fått oppdatert ny klasse, spesielt ikke om påmelding skjedde FØR klasseendringen skjedde.

Sykdom hos katt

Dersom en katt blir syk (smittsom sykdom), og dermed forhindret fra å delta på utstillingen, har du krav på å få tilbakebetalt utstillingsavgiften (med mulig fradrag av et gebyr). Du må da ha veterinær attest på dette som dokumenterer at dette dreier seg om en smittsom sykdom.

NB! Man får altså ikke igjen utstillingsavgiften hvis katten er drektig etc.

Hva slags papirer må jeg ha med til utstillingen?

 • Utstillerkort og kvittering på betalt utstillingsavgift
 • Vaksinasjonsattest. Revaksinering må være utført minimum 15 dager og maksimum 1 år før utstillingen. Sjekk forøvrig NRR sin hjemmeside for gjeldende regler!
  • (NB! SVERAK har ikke helt de samme reglene for vaksine som NRR, vær klar over det når du stiller på svenske utstillinger, da må du følge SVERAK sine regler.)
 • Attest på at katten er kastrert om den stiller i kastrat klassen.
 • Attest på hørsel- gjelder for hvite katter.
 • Tidligere oppnådde sertifikater, dersom katten kan ta tittel.

Hvordan steller/preparerer jeg katten til utstilling?

Alle katter må ha klippet klørne på alle fire beina før de ankommer utstillingen. Ører øyne må være vasket, og katten må være ren og velstelt. Ytterlig preparering er veldig individuelt fra rase til rase, og det lureste er om du, dersom du føler deg usikker, tar kontakt med oppdretteren din for instruksjon, eller tar kontakt med noen i klubben for råd.

Hva skal jeg ha med til katten - se også her?

 • Papirene (som du ser ovenfor)
 • Burpynt
 • En liten tissekasse, sand pleier man å få på utstillingen hvis ikke annet er nevnt på invitasjonen.
 • Mat og vannskåler
 • En seng så katten kan ligge inne i buret.
 • Stellesaker til katten, som kam, børste, coat-gloss, anti-stat spray, talkum, pudder etc.alt avhengig av rase.

Veterinærkontroll/ Innsjekking

Som oftest er veterinærkontrollen mellom 07.00 og 08.30 på lørdag, og mellom 08.00 og 08.30 på søndag. Dette finner du på invitasjonen. Det er anbefalt å være ute i god tid.

Når du kommer til utstillingen skal katten innom en veterinærkontroll før du får komme inn i utstillingshallen. Her vil katten bli kontrollert for sykdomstegn, evt. utøy i pels, ører etc. Vaksinasjonsattesten blir sjekket. 

Når katten er godkjent av veterinæren går du videre til innsjekkingen, der viser du frem utstillerkortet du har fått i posten, og kvitteringen på at du har betalt. Her får du et nytt ark med kattens nummer- dette er kattens deltagernummer. 

Når du har funnet ditt bur, er det bare å begynne å henge opp burpynt og sette katten inn. 

I de fleste tilfeller følger det en katalog med der du får oversikt over alle deltagende katter. I noen tilfeller må du betale ekstra for dette.

Hvordan foregår bedømmelsene?

Når innsjekkingen er ferdig og dommerene er på plass, begynner bedømmelsene. Katten er som sagt delt inn i 4 kategorier + huskatt.

Påmelding til utstilling* Fyll ut påmeldingsskjemaet identisk med det som står i stamtavlen. Viktig så det ikke skal oppstå noen misforståelser!* Husk et skjema pr utstillingsdag.

 • Meld på i god tid før fristen går ut. Så er du sikker på å komme med.
 • Husk å være nøye med å sjekke hvor mange sertifikater katten trenger for titler den skal ta. Se nøye på skjema vedlagt om utstillingsklasser.
 • Hvis katten kan ta tittel på en utstilling må dette enten skrives på påmeldingsskjema eller gis beskjed om i informasjonen senest om morgenen utstillingsdagen. Dere må da vise til antall sertifikater katten har tatt. Ha alltid med sertifikatene i mappe på utstillingen så har dere full oversikt.
 • Viktig at dere er nøye vedrørende endring av klasse når man har tatt tittel. Det er ofte man melder på mange utstillinger for å være sikker på å komme med. Da er det veldig viktig at man er obs på endring av klasse. Dette må gis beskjed om senest i informasjonen om morgenen utstillingsdagen. Dere må da ha med dokumentasjon på klasse endring.


Sertifikater

 • Husk eventuelt kontrasignering hvis du har hatt den samme dommeren mer en tillatt (se oversikt over antall dommere på tittel ovenfor).
 • Før du forlater utstilling husk å få med deg bedømmelsesseddel. Husk å sjekke at cert. har stempel og signatur, navn, fargekode, klasse osv. på katt er korrekt og riktig bedømmelsesresultat.
 • Har katten fått NOM eller blitt BIS, sørg for å få dette stemplet på seddelen.