For en helt fersk utstiller så er det relativt forvirrende hva som egentlig foregår... 

Denne siden kan kanskje hjelpe litt til å forstå hva som skjer etter at du har kommet deg gjennom veterinærkontroll og innsjekk.

 1. Sjekk katalogen for hvilket katalognummer din(e) katt(er) har. Se deretter hvilken dommer du har fått utdelt. Deltar du på en to-dagers utstilling skal du ha forskjellig dommer fra lørdag til søndag.
 2. Finn ut hvor dommeren din sitter. Her kommer det veldig snart opp en liste klistret med tape til bordet hvilke kategori og klasse som dommeren bedømmer katter i. Rekkefølgen som står klistret opp er ikke nødvendigvis den faktiske rekkefølgen, så du må følge med ved dommerbordet om noe endrer seg.
 3. Ofte blir hver klasse og gruppe som bedømmes listet opp, med de katalognummerne som dommeren skal bedømme. Din katt vil bli listet opp med sitt katalognummer. Du er ansvarlig for å ha katten tilgjengelig ved dommerbordet når dommeren har kommet til ditt nummer.
  • Skulle du være uheldig å få opp to katter samtidig hos hver sin dommer... spør da dommerassistenten pent om det er mulig å bytte på rekkefølgen. 
  • ELLER spør en bekjent om den kan hjelpe deg med å vise en av kattene for deg. 
  • Du kan også la den ene katten stå i ventebur bak dommeren, og spørre om dommerassistenten kan hjelpe når det er katten sin tur. 

Nå begynner individuellbedømmingen av din katt. Dommeren ser på katten og vurderer den etter rasens standard. Dommeren ser på:

 1. Hode
 2. Øyne, på enkelte raser gir farge mye poeng
 3. Ører
 4. Hale
 5. Kropp
 6. Pels (og pelsstell), på enkelte raser er farge/mønster viktig
 7. Totalt inntrykk av katten
 8. Evt annet som er spesielt med din rase

Ut i fra hva dommeren ser, så vil den gi en individuell bedømming. I klasse 12 og 11 så kan katten få Ex1 som best, Ex2 som nr 2 osv. 

I klasse 10 kan den for eksempel få cert: CAP (kastrater) eller CAC (fertile). X antall cert i klassen den stiller i gir katten en tittel. Denne tittelen er basert da på individuell bedømming over flere utstillinger. Les mer her hvordan cert og tittel blir gitt.

Huskattene blir bedømt etter inntrykket den gir dommeren. Dommeren ser her også på hode, øyne, ører, hale, kropp, pels osv. Det viktige med en huskatt er at den har godt pelsstell, at den har godt lynne og oppfører seg pent, samt at den ikke er for tykk eller tynn. Et godt kjøkken er helt greit, men ikke FOR godt :-)

Etter dette er det ett par ting til som kan skje:

 1. Om det er nok katter (3 eller flere) som er i samme rase, klasse, kjønn og gruppe (farge!) så kan katten bli med på bedømming av BIV - Best i Variant.
 2. Etter dette kan katter i samme klasse og kategori bli bedømt mot hverandre, hvor en av kattene kan bli tildelt NOM - Nominering til Panel. Dette skjer på tvers av rasene - de som tilhører samme kategori, bedømt av samme dommer. Dommeren gir beskjed om den vil ha din katt opp til vurdering av NOM. En katt som er blitt BIV blir ikke nødvendigvis NOM. (Dette er litt forvirrende). Viktig å følge med. Ofte sier dommeren i fra rett etter grunnbedømmelse, men ofte blir ikke kattene ropt opp til Nominering før etter at dommeren er klar med kategorien. I noen tilfeller der kattene som konkurrerer blir bedømt relativt i nær rekkefølge, kan dommeren gjøre nomineringen raskt etter at siste katt er bedømt.
 3. Er katten Nominert, så skal den opp i Panel. Dette skjer helt på slutten av dagen! Her skal dommerne som har bedømt kategorien katten din stiller i, opp og velge den beste av de beste. Har du katt i panel, husk å følge med når det er din tur, så ikke katten mister sin kjangs til å få  Best in Show!

Du bærer alltid katten selv, frem til den eventuelt kommer til Panel. Her er det en assistent som tar seg av visningen av din katt.

Antall katter som kommer til Nomingering i sin klasse og kategori kommer an på antall dommere tilstede ved utstillingen og antall katter som blir nominert.